Lekka sałatka ze szparagami

Pełna witamin sałatka, która smakuje po prostu wspaniale! Byłam wręcz zaskoczona, że jest aż tak pyszna :) Polecam na co dzień, bo robi się ją bardzo szybko.
Składniki:
  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej perłowej
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 1 ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
sos:
  • 1/4 szklanki oliwy/oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować wg przepisu z opakowania, odsączyć i ostudzić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Gotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą i odsączyć. Pokroić je na nieduże kawałki, dodać kaszę, pokrojony w kostkę ogórek oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość zalać sosem przygotowanym z wymienionych składników i wymieszać.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam Waszego bloga, jest prowadzony bardzo estetycznie aż chce się do niego zajrzeć , a przepisy szybkie i proste. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy. Bardzo miło się zrobiło 😄

      Usuń