Pieczony kalafior - rewelacja

Pysznie doprawiony pieczony kalafior będzie świetnym dodatkiem do grilla czy obiadu. Sprawdzi się też jako imprezowa przekąska. Można go podawać na ciepło lub zimno - zawsze smakuje super!

Składniki:
  • 1 kg kalafiora 
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szczypty cukru pudru (lub odrobina miodu)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu
  • szczypta kurkumy
Sposób przygotowania:
Kalafior podzielić na różyczki, przełożyć je do dużej miski. Do małej miseczki wlać oliwę/olej, dodać cukier puder (miód), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na różyczki kalafiora. Całość mieszać przez kilka minut, aby olej z przyprawami dokładnie obtoczył różyczki (można je też nacierać dłońmi).    Następnie kalafiora przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 minut. Przed podaniem różyczki można udekorować natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Wczoraj mieliśmy rodzinnego grilla, kalafior w polecanym wykonaniu był HITEM !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis jest genialny, żona zachwycona, pewnie już ja będę go przygotowywał:):):)

    OdpowiedzUsuń