Ciasto piknikowe

Pyszne letnie ciasto z truskawkami. Jedno z tych, które przygotowuje się przez 15 minut, a potem tylko wstawia do piekarnika.
Składniki:
  • forma 24x28 cm
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 5 jajek (w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 250 g truskawek
  • cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Miękkie masło zmiksować z cukrem na jasną masę. Następnie (miksując) dodawać po 1 jajku. Masa może się w tej chwili zwarzyć, ale nie należy się tym przejmować. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i stopniowo dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Miksować niezbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu dosyć gęsto ułożyć przekrojone na pół truskawki. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec ok. 45 minut (do "suchego patyczka"). Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.