Babka cytrynowa

Niezwykle miękka i puszysta babka o smaku cytrynowym. Świetna do kawy lub herbaty. Sprawdzi się na święta, ale również na co dzień, bo jest bardzo szybka w przygotowaniu.

Składniki:
  • keksówka ok. 11x30 cm
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna (utrzeć skórkę, wycisnąć sok) 
lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie (cały czas miksując) stopniowo dodawać cukier, żółtka (partiami, po jednym), olej, sok z cytryny oraz utartą skórkę. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i stopniowo dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Miksować krótko - tylko do uzyskana jednolitej konsystencji.

2. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 35 minut (do "suchego patyczka").
3. Przygotować lukier: cukier puder połączyć z sokiem z cytryny i wymieszać na jednolitą konsystencję. Gotową, ostudzoną babkę polać lukrem.

2 komentarze:

  1. Przed chwilą upiekłam tą babkę, jest naprawdę przepyszna! Dziękuję za przepis🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj robiłam ale chyba mi trochę zsiadła , co nie zmienia faktu ze bardzo smaczna 😄

    OdpowiedzUsuń