Śledzie po francusku

Idealne połączenie smaków! Śledzie z cebulą w kremowym sosie musztardowym. Super przekąska na wszelkie uroczystości, święta czy domowe imprezy.
Składniki:
  • 400 g płatów śledziowych a'la matjas
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej (lub innej ulubionej)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 szczypty kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Płaty śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie zmieniając ją 2-3 razy. Następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na nieduże kawałki (2-3 cm szerokości). 
2. Cebule pokroić w kosteczkę, przelać na sicie wrzątkiem i przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardy, śmietanę, cukier i kurkumę. Wszystko doprawić do smaku odrobiną soli oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. 
3. Do sosu dodać kawałki śledzi, wymieszać. Całość wstawić do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień.