Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste i szybkie, a efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Makowiec wyszedł znakomity - słodki, wilgotny, po prostu idealny.
Składniki:
- forma 24x24 cm
 - 250 g margaryny lub masła
 - 1 szklanka cukru
 - 4 jajka
 - 2 szklanki mąki pszennej
 - 1/2 opakowania proszku do pieczenia
 - 1/4 szklanki mleka
 - 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 g)
 - cukier puder do posypania ciasta
 
1. Miękką margarynę/masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku. Następnie zmniejszyć obroty miksera do najniższych i partiami dodawać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć 3/4 części ciasta i równomiernie rozprowadzić. Następnie na ciasto wyłożyć masę makową. Do pozostałej 1/4 części ciasta dodać mleko i zmiksować na gładko. Rozrzedzone mlekiem ciasto wylać na warstwę makową i równomiernie rozprowadzić. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-65 minut. Przed podaniem makowiec oprószyć cukrem pudrem.
