Makowiec na ostatnią chwilę

Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste i szybkie, a efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Makowiec wyszedł znakomity - słodki, wilgotny, po prostu idealny.

Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 g)
  • cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
1. Miękką margarynę/masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku. Następnie zmniejszyć obroty miksera do najniższych i partiami dodawać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
 
2. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć 3/4 części ciasta i równomiernie rozprowadzić. Następnie na ciasto wyłożyć masę makową. Do pozostałej 1/4 części ciasta dodać mleko i zmiksować na gładko. Rozrzedzone mlekiem ciasto wylać na warstwę makową i równomiernie rozprowadzić. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-65 minut. Przed podaniem makowiec oprószyć cukrem pudrem.