Mega maszynkowce z gotowanych żółtek

Robiłam już maszynkowce na kilka sposobów, ale ten przepis lubię najbardziej. Ciasteczka wychodzą niesamowicie smaczne. Są kruche, delikatne, rozpływają się w ustach.
Składniki:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 400 g margaryny (pokroić w kostkę)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 ugotowane żółtka (zetrzeć na małych oczkach tarki) 
  • 1 całe surowe jajko
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Ze składników zagnieść na stolnicy ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Po upływie tego czasu schłodzone ciasto wkładać partiami do maszynki ze specjalną końcówką do ciastek i formować ciasteczka (jeśli nie masz maszynki, ciasto możesz rozwałkować na ok. 1 cm grubości i użyć foremek). Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 15-20 minut na złoty kolor. Przed podaniem maszynkowce można oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: