Bajecznie prosty sernik z truskawkami

Najprostszy przepis, z którego w sezonie truskawkowym korzystam na okrągło! Sernik jest lekki, delikatny, słodki oraz orzeźwiający. Pięknie pachnie truskawkami i wanilią.

Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • ok. 200 g truskawek
  • 2 galaretki krystaliczne
  • ok. 100 g okrągłych biszkoptów
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć biszkopty. Żelatynę dokładnie rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, odstawić do ostudzenia (co jakiś czas można zamieszać). Ser zmiksować z cukrami na jednolitą masę. Następnie powoli, cały czas miksując, wlewać ostudzoną całkowicie (ale płynną!) żelatynę. Masę serową przełożyć na biszkopty i gęsto ułożyć na niej pokrojone na ćwiartki truskawki. Ciasto wstawić do lodówki.
2. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do wystudzenia. Gdy zaczną lekko tężeć, wylać je na wierzch ciasta. Całość ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

2 komentarze:

  1. Witam. Czy moga byc do tego mrozone truskawki? Czy lepiej świeżutkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze świeże, mrożone po rozmrożeniu mogą zepsuć konsystencję sernika wokół (mokre plamy). Jeśli już nie ma wyjścia, to rozmrozić i odcedzić porządnie.

      Usuń