Niezawodna babka na majonezie

Ekspresowa, przepyszna, wilgotna babka! Sprawdzony przepis, z którego korzystam od lat. Zapewniam, że babka uda się każdemu. To naprawdę prosty przepis! Warto zrobić.

Składniki:
  • forma (z kominem) do babki, średnica ok. 21 cm 
  • 4 jajka, rozmiar M
  • nieco ponad 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek majonezu
  • 80 g mąki tortowej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
dodatkowo:
  • odrobina masła
  • bułka tarta do obsypania formy
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać majonez, zmiksować. Następnie (miksując na najniższych obrotach) dodawać partiami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Miksować niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Odlać 1 szklankę masy, dodać do niej kakao i dokładnie wymieszać.
2. Formę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Przelać do niej najpierw masę z kakao, a potem pozostałą masę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-185 stopni na 35 minut. Gotową, ostudzoną babkę ostrożnie wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.


4 komentarze:

  1. Zaciekawiłam się, nie słyszałam o takiej babce. Osobiście nie jadam ciast, ale myślę że mama będzie zadowolona

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym mogę zastąpić mąkę ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można całość zrobić z pszennej, najwyżej babka urośnie trochę niższa. Ale w smaku będzie również pyszna

      Usuń
  3. Bardzo pulchniutka i pyszna babka, dziękuję za przepis. Życzę zdrowych, spokojnych świąt Wielkanocnych 🐥🐤🐣

    OdpowiedzUsuń