Domowy ketchup z cukinii

Zrób taki, a przestaniesz kupować ketchup w sklepie! Idealnie doprawiony, niesamowicie smaczny. Lepszego nie ma :)
Składniki:
  • 2 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 4-5 papryk
  • 2 łyżki soli
  • 0,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 słoiczki koncentratu pomidorowego (2x200g)



    Sposób przygotowania:
    Cukinię obrać, przeciąć wzdłuż na pół i poszatkować na półplasterki. Cebule pokroić w grubsze piórka, a papryki w paski. Warzywa połączyć w dużej misce, posypać 2 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie przełożyć je do dużego garnka wraz z sokiem, który puściły (nie odcedzać!). Gotować przez 45 minut, czasami mieszając. Następnie całość zblendować, dodać ocet, cukier, przyprawy i koncentraty pomidorowe. Zblendować jeszcze raz, a potem sos ponownie postawić na ogniu. Doprowadzić do zagotowania (co jakiś czas mieszając) i gorący ketchup przelewać do czystych, wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcać. Nie pasteryzować.







    12 komentarzy:

    1. Witam ,ile taki ketchup może stać bez pasteryzowania?

      OdpowiedzUsuń
    2. Z założenia pół roku na pewno. Ale u nas zostało 2 słoiki z 2020 i nadal są dobre do jedzenia. Także zahaczamy o sezon.

      OdpowiedzUsuń
    3. Dziękuję ale musi być w lodówce czy niekoniecznie ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zacienione miejsce. Najlepiej spiżarka. Piwnica lub półka do której nie dochodzi światło. Nie musi być to koniecznie lodówka.

        Usuń
    4. Witam 1,5 szklanki cukru to jest za dużo. Dzisiaj robiłam dokładnie wg przepisu i wyszedł mi za słodki. Nie pomyślałam żeby dać 0,5 szklanki cukru i próbować jak smakuje i ewentualnie dosłodzić :/ poza tym szczegółem konsystencja, kolor oraz smak pasuje idealnie :) Może są jakieś sposoby żeby go odsłodzić? 😉

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja robię i daje znacznie mnie cukru i dodaje jeszcze pieprz ziołowy i oregano. Najlepiej doprawić i zostawić aż ostygnie, zimny inaczej smakuje. Można zapasteryzowac następnego dnia.

        Usuń
    5. Ja znalazłam z 2018 i był ok, poza tym że troszkę zmienił kolor .

      OdpowiedzUsuń
    6. Zasada jest taka: cukru dajemy tyle ile octu

      OdpowiedzUsuń
    7. ja dodatkowo dodaje jeszcze czosnek jak blenduje i smak rewelacja :)

      OdpowiedzUsuń
    8. Ja robię co rok a le wychodzi tak kaszkowaty . Blenduję 2 razy i nic nie pomaga.

      OdpowiedzUsuń
    9. W tym roku też już zrobiłam, muszę Wam podziękować za przepis. Polecam, polecam, polecam jest wielkie dzięki !!!!!!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Cieszymy się razem z Tobą, bo to na prawdę jest rewelacyjny keczup. Smacznego!!!

        Usuń