Bezproblemowe ciasto owocowe cioci Halinki

Szybkie ciasto, idealne gdy goście w drodze lub domownicy czekają na deser po obiedzie :) Puszyste i wilgotne, kakaowe z czerwonymi porzeczkami.
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • ok. 300 g czerwonych porzeczek


Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji). Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać porzeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 45 min (do "suchego patyczka").








2 komentarze: