Przepyszny pomysł na ogórki kanapkowe

Zawsze robię podwójne zapasy tych ogórków - tak bardzo nam smakują. Idealne do kanapek, z dodatkiem czerwonej papryki. Po prostu najlepsze!

Składniki na 10 słoików 0,5 l:
  • 3 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 2 duże papryki
  • 1 l wody
  • 3,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 20 kulek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka curry
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 3,5 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
1. Warzywa dokładnie umyć. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry, a paprykę w paski (1-2 cm szerokości). Plastry ogórków układać ciasno w czystych, wyparzonych i suchych słoikach. Do każdego słoika dodać po 3-4 paski papryki. 
2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu szczelnie zakręcić.
3. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut.

4 komentarze:

  1. 3,5 szklanki cukru na litr wody? To będzie syrop, nie zalewa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie syrop, jak doczytasz przepis to zobaczysz że w zalewie jest też 3,5 szklanki octu. Mamy więc 50/50, a nie syrop. Proponuję zrobić, przekonać się i wtedy będzie wiadomo co i jak.

      Usuń
  2. Zrobiłam te ogóreczki sa przepyszne:) dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Są przepyszne , dziękuję za przepis .

    OdpowiedzUsuń