Dwukolorowe ciasto z porzeczkami

Ciasto wyrasta pięknie, jest bardzo puszyste. Gotowe będzie w godzinę, w czym czas naszej pracy to jedynie jakieś 15 minut, bo potem już tylko wstawiamy do piekarnika. Pyszne!

Składniki na 10 słoików 0,5 l:
  • forma 24x24 cm
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
  • ok. 200 g czerwonych porzeczek
  • cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Jajka z cukrami utrzeć mikserem na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji). Połowę ciasta odlać do drugiej miski, dodać łyżeczkę kakao i zmiksować.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Najpierw przelać do niej ciemne ciasto, a następnie jasne. Wierzch posypać porzeczkami. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.