Składniki na 6 szt:
Rozczyn:
Rozczyn:
- 10 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 30 g masła
- 1 jajko
- 2 cebule
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Cebule posiekać w grubą kostkę i gotować przez 5 min we wrzątku. Odcedzić i przełożyć do miseczki, dodać mak, łyżkę oleju i posolić do smaku. Wymieszać, odstawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
2. Drożdże wymieszać cukrem, mąką i lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie zacząć przygotowywać ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, roztopione masło i roztrzepane widelcem jajko (odrobinkę jajka zostawić sobie na koniec do posmarowania ciasta przed pieczeniem). Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić dłońmi ciasto. Zrobić z niego kulę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
3. Stolnicę podsypać mąką i z wyrośniętego ciasta zrobić wałek. Podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Na środku placków ułożyć farsz, a brzegi posmarować resztką jajka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej cebularze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
2. Drożdże wymieszać cukrem, mąką i lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie zacząć przygotowywać ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, roztopione masło i roztrzepane widelcem jajko (odrobinkę jajka zostawić sobie na koniec do posmarowania ciasta przed pieczeniem). Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić dłońmi ciasto. Zrobić z niego kulę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
Jutro pierwsza próba.
OdpowiedzUsuń