Ciasto salceson z przepisu cioci Danusi

Zasmakowane na obiedzie u cioci - Pachnące cynamonem ciasto kakaowe z kawałkami jabłek i słodką białą polewą. Prosty przepis :)
Składniki:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 nieduże jabłka
polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g białej czekolady
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać wymieszane ze sobą suche składniki (mąkę, cynamon, kakao, proszek, sodę i sól), a na koniec olej.


2. Jabłka pokroić w niedużą kostkę i wmieszać do ciasta.
3. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 40-45 minut z termoobiegiem.
4. Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę: rozdrobnioną czekoladę połączyć w rondelku z mlekiem, rozpuścić na małym ogniu ciągle mieszając. Polewą zalać wierzch ciasta tworząc "mazaje".

8 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda i chyba równie dobrze smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, na pewno jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam te ciasto z dzieciństwa:) i to porównanie ze wyglądaj jak salceson. Jest proste i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Twoje przepisy! Uważam, że są jedne z lepszych w internecie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam a jaki rozmiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż się przypominają czasy, jak Babcia piekła takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń