Ciasto z borówkami i kruszonką

Najlepsze! Łatwe w przygotowaniu słodkie ciasto, które zawsze się udaje! Smakuje każdemu :)
Składniki:
  • forma 24x24 cm
    Ciasto:
    • 4 jajka
    • niepełna szklanka cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1 szklanka oleju 
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szklanka borówek
    • płaska łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia borówek
    Kruszonka:
    • 50 g mąki
    • 50 g masła
    • 50 g cukru
    Sposób przygotowania:
    1. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i stopniowo dodawać do masy mieszając łyżką. Mieszać niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
    2. W osobnej misce przygotować kruszonkę: składniki wymieszać ręką, aż powstaną grudki.
    3. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać obtoczonymi wcześniej w mące ziemniaczanej borówkami. Całość obsypać kruszonką.
    4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut (do "suchego patyczka").

    5 komentarzy: