Słodziak


Przepyszne ciasto bez pieczenia. Znika z blachy w mgnieniu oka! Zrób, nie pożałujesz :)
Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 250 g herbatników
  • 3,5 szklanki mleka
  • 1 stołowa łyżka cukru
  • 2 budynie malinowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami.
 2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 budynie. 3 szklanki mleka zagotować z 1 łyżką cukru. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń, chwilę gotować mieszając. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, dokładnie wymieszać, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej dodać pokrojone na kawałki masło i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
3. Herbatniki posmarować masą kajmakową. Całość oprószyć płatkami migdałowymi.
4. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (na kilka godzin lub całą noc).

Czysta słodycz...

3 komentarze:

  1. Budynie mają byc bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak - galaretki i masa kajmakowa nadaje wystarczająco słodki smak. Ale jeżeli wolisz mocno słodkie - można dodać również do budyniu.

      Usuń
  2. Czy do ugotowanego budyniu trzeba wsypać galaretki? Rozpuszczą się? Nie będzie za gęste?

    OdpowiedzUsuń