Wielkanocna sałatka koperkowa


Pachnąca koperkiem sałatka z jajkiem, szynką i makaronem. Wspaniałe połączenie smaków. Idealna na wielkanocny stół

Składniki:
  • 250 g makaronu, np. muszelka
  • 1 szaszetka sosu koperkowo-ziołowego 
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek/oleju
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g wędliny drobiowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 świeży ogórek
  • 5 ogórków konserwowych
  • duży pęczek koperku
    sos:
    • 1 łyżka majonezu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 2 łyżeczki musztardy
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
    Sposób przygotowania:
    1. Ugotowany makaron wymieszać z sosem koperkowo-ziołowym połączonym z oliwą. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wędlinę, jajka i ogórki pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i większą częścią posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem.
    2. Wszystkie składniki połączyć z sosem w dużej salaterce, wymieszać. Wierzch sałatki posypać pozostałym koperkiem.

    Pyszna sałatka gotowa !

    2 komentarze:

    1. Jak ja lubię takie sałatki, porywam pomysł ;-D

      OdpowiedzUsuń
    2. A ja polecam z szynką konserwową zamiast wędliny drobiowej.

      OdpowiedzUsuń