Kanapka śmietankowa

Ekspresowe ciasto!
Składniki:
  • wafle kwadratowe 2 szt
  • 0,5 l śmietanki 30% lub 36%
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • forma 24x24 cm

Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód położyć 1 wafel (przyciąć tak, aby się zmieścił).

2. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.

3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.

4. Masę wyłożyć na wafel i przykryć drugim waflem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężało.

Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz