Murzynek z powidłami śliwkowymi

Pyyychaaa!
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania wierzchu
  • forma 24x24 cm
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlać mleko i olej. Dodać cukier, cukier waniliowy i powidła śliwkowe. Rozpuścić mieszając. Zdjąć z ognia i wystudzić. Dodać żółtka, chwilę ucierać. Dosypać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i sodą. Składniki połączyć. Na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę, wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie, wierzch posypać cukrem pudrem.

Delicje!

4 komentarze:

  1. Z takich małych ilości , taki duży placek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma 24x24 - czy to duże, to trzeba samemu osądzić....wg mnie to "na raz".

      Usuń
  2. Ja w tej chwili piekę w blasze okrągłej 24 cm, zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń