Ptasie mleczko z malinami

Szybkie, lekkie, idealne...
Składniki:
  • okrągłe biszkopty (ok. 16 szt.)
  • 0,5 l śmietanki 30% 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szklanki wrzątku
  • maliny ok. 30 szt.
  • starta biała czekolada do posypania wierzchu
  • forma: 24x24 cm

Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć biszkoptami.

2. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, pozostawić do ostudzenia.

3. Schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolać powoli ostudzoną całkowicie (ale płynną) galaretkę, ubić do połączenia składników. Masę wstawić na kilka minut do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.

4. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Ułożyć na niej maliny. Przykryć je recztą masy, wierzch wyrównać łyżką.

5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie stężało. Przed podaniem posypać startą białą czekoladą.

Rozpływa się w ustach!


9 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie! Muszę koniecznie wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. rozpływa się w ustach.Bardzo dobre bo nie trzeba piec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sposób układania biszkoptów! Luki pomiędzy nimi są znacznie mniejsze. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto 😃 zastanawiałam się jednak czy następnym razem nie zrobić na śmietanie 36% bo szybciej by się ubiła. Robił ktoś może?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanka 30% ubije się również szybko,tylko trzeba dobrze ją schłodzić.

      Jola59

      Usuń
  5. Wspaniałe ciasto. Zrobiłam z malinami,a dodatkowo na wierzch ciasta zamiast czekolady, dałam borówki i wszystko zalałam tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto fantastyczne :)

    Jola59

    OdpowiedzUsuń