Borówkowa Niezapominajka

Szafirowy smakołyk!
Składniki:
  • forma: 36x21 cm
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 1 litr mleka
  • herbatniki kakaowe- ok. 300 g
  • 2 galaretki szafirowe
  • 9 łyżek stołowych kaszy manny
  • 3 łyżki stołowe cukru 
Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami kakaowymi.

2. W garnku zagotować 1 litr mleka, dodać kaszę mannę i mieszać ok. 3 minut na włączonym palniku.
 

3. Do gotowej kaszy manny dodać dwie galaretki szafirowe i wymieszać całość do uzyskania jednolitej masy.


4. Do masy szafirowej wrzucić borówki i wymieszać łyżką.

5. Całość (jeszcze ciepłą) rozprowadzić w formie i pozostawić do ostygnięcia (ok 30-40 minut).

6. Masa śmietankowa: Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem z 1/2 szklanki cukru. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na wierch masy szafirowej.

7. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ok.2 h). Wierzch ciasta oprószyć wiórkami czekoladowymi lub innym ozdobnikiem.

Smakowitości gotowe!


3 komentarze: