wtorek, 29 maja 2018

Przepyszny rabarbarowiec

Sprawdzony przepis!
Składniki:
  • rabarbar - ok. 2 kg
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
Ciasto:
  • 1 masło 
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • forma: ok. 37x22 cm
Piana:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 białek
  • 1 kisiel cytrynowy


Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, margarynę i zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.

2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce).

3. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę i wyłożyć na cieście. 4 łyżki cukru wymieszać z 1 cukrem waniliowym, posypać równomiernie rabarbar.

4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wsypać kisiel, zmiksować.

5. Rabarbar przykryć pianą z białek. Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.

6. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Gotowe!


9 komentarzy:

  1. Zaśliniłam się!!! A z mojego ogródka w tym roku rabarbar gdzieś sobie wytuptał... chyba kupię i upiekę takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rabarbar świetnie pasuje do majowych deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a mi spod calkowicie przesiakl sokiem z rabarbaru i sie strasznie rozwala wszystko juz na etapie wyciagania z blachy;(;(;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy próbowałeś wyciągać ciasto z blaszki jeszcze ciepłe?
      Czy rabarbar był odcedzony z wody?
      Przepis jest sprawdzony w 100 procentach. Zawsze wychodzi.

      Usuń
  4. Rabarbar w cukrze powinno się obtoczyc przed ułożeniem na ciasto




    ożeniem na ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto bardzo dobre chociaż mam jeden problem. Było piękne wysokie po wyciągnięciu z piekarnika po czasie opadło. Co zrobiłam nie tak? Powinno jeszcze pozostać w ciepłym piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pyszny rabarbarowiec :D

    OdpowiedzUsuń