piątek, 1 czerwca 2018

Szybki sernik truskawkowy

Zrobisz szybko, zjesz jeszcze szybciej :)
Składniki:
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120 g)
  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • ok. 400 g truskawek
  • 1 galaretka o smaku agrestowym
  • forma: 36x21 cm


Sposób przygotowania:
1. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w 1/2 szklanki wrzątku, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

2. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim biszkopty.

3. Ser miksujemy z cukrem na jednolitą masę. Powoli cały czas miksując wlewamy ostudzoną całkowicie żelatynę.

4. Masę serową wylewamy na biszkopty. Wierzch wyrównujemy łyżką. Na masie gęsto układamy połówki truskawek.

5. Ciasto wkładamy do lodówki. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wylewamy ją na ciasto. Całość ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (na kilka godzin).

Pyszne!



6 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, muszę kiedyś wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam :D Nic tylko zrobić i zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłabym z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie połączenia, słodka serowa masa i lekko kwaskowa galaretka, do tego owoce, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja gdzieś wyczytałam i robię i jest przepyszne a robię tak: ser 1 kg i do niego dodaje 2 galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody. Dodaję jak ostygnie. Mieszam mikserem.Na blaszce biszkopty na to masa, owoce i galaretka. Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń