Puszysty sernik z brzoskwiniami

Najlepszy! Zawsze się udaje!
Składniki:
  • puszka brzoskwiń
Ciasto:
  • 1 masło
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • forma: ok. 35x23 cm
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki masła
  • kilka kropli olejku arakowego lub waniliowego
Piana:
  • 5 białek 
  • 1/2 szklanki cukru



Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, masło i zagnieść na stolnicy ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedną włożyć do zamrażarki na ok. godzinę.

2. Masa serowa: 2 jajka ubić ze szklanką cukru, dodać twaróg i masło, miksować, dosypać 2 budynie i kilka kropli olejku, zmiksować.

3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć równomiernie rozwałkowanym ciastem (tą częścią, która nie była w zamrażarce). Masę serową wylać na ciasto. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej.

4. Piana: białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

5. Brzoskwinie przykryć pianą z białek. Na pianę zetrzeć (na grubych oczkach) schłodzone ciasto.

6. Ciasto piec w temp. 180 stopni przez ok. godzinę.


Rozpływa się w ustach!



3 komentarze:

  1. Potwierdzam , pyszny, moja mama go piecze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja go też piekłam w tym roku a przeppis już już miałam dawno pyszny

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, choć nigdy nie piekłam. Wygląda obłędnie, puszyście, serowo i owocowo, super!

    OdpowiedzUsuń