czwartek, 8 lutego 2018

Czekoladowo-żurawinowe ciasto bez pieczenia

Pokochasz :)
Składniki:
  • puszka masy krówkowej o smaku kakaowym (ok. 460 g) 
  • śmietanka 30% - 400 g
  • żelatyna - całe opakowanie 60 g
  • żurawina suszona słodzona - paczka 150 g
  • galaretka o smaku owoców leśnych 2 szt
  • herbatniki maślano-kakaowe ok. 15 szt
  • forma 28x23 cm



Sposób przygotowania:
1. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Do osobnej dużej miski wylewamy masę krówkową i dobrze miksujemy. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłej wody (max. 50 stopni).

2. Do masy krówkowej wlewamy rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dokładamy śmietankę, stale miksując. Do gotowej masy wsypujemy żurawinę i mieszamy łyżką.

3. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami. Wylewamy na nie masę i całość wkładamy do lodówki, by ciasto szybko stężało.

4. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu w jednym garnku. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na gotowe ciasto. Całość wkładamy do lodówki.

Coś wyjątkowego!




1 komentarz: