Sałatka z brokułem, jajkiem i szynką

Idealna na Wielkanoc!
Składniki:
  • 1 brokuł
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 kukurydza konserwowa
  • 200 g szynki
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • pół szklanki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • łyżka soku z cytryny



Sposób przygotowania:
1. Brokuł umyć i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i łyżką soku z cytryny. Ostudzić, podzielić na różyczki.

2. Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ziarna słonecznika zarumienić na suchej patelni.

3. Wszystkie składniki włożyć do salaterki. Dodać majonez wymieszany z musztardą, przyprawiony solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Daję jeszcze do tego seler konserwowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo nam smakowała ta sałatka. :)

    OdpowiedzUsuń