A to klops!

Pieczeń rzymska, zwana też klopsem, ma same zalety: jest pyszna, bardzo prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło lub zimno. Na obiad świetnie smakuje z sosem i ziemniakami, a na zimno na kanapkach!

Składniki (keksówka ok. 11x30cm):
  • 1 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula - pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
+ bułka tarta do obtoczenia klopsa przed pieczeniem
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce i wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę. 
2. Na dużej desce rozsypać bułkę tartą, obtoczyć w niej uformowanego klopsa i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub inaczej: posmarować formę tłuszczem, obsypać bułką tartą i włożyć do niej mięso). 
3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-70 minut. Przez pierwsze 45 minut klopsa piec przykrytego folią aluminiową, potem go odkryć i dokończyć pieczenie.

1 komentarz:

  1. dzieki za przepis, moim wnukom bardzo posmakował:)

    OdpowiedzUsuń