Smażone jabłka

Przepyszne! Smaruję nimi kanapki i naleśniki, dodaję do ryżu, wykorzystuję do ciast. Warto mieć takie zapasy w spiżarni.

Składniki na ok. 10 słoików 200 ml:
  • 4 kg jabłek
  • 1 i 3/4 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne - dodać więcej)
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obrać (usunąć gniazda nasienne) i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlać ok 0,5 szklanki wody, a następnie przełożyć pokrojone jabłka. Garnek przykryć pokrywką. Jabłka smażyć na małym ogniu przez ok. 45 minut, co jakiś czas podnieść przykrywkę i zamieszać, żeby nie przywarły do dna. Po tym czasie dodać cukier i dalej smażyć mieszając, aż owoce zupełnie się rozpadną i uzyskamy jednolitą konsystencję. 
2. Gorące jabłka przekładać do czystych, wyparzonych, suchych słoików. Od razu zakręcać. Jabłka można zapasteryzować w kąpieli wodnej (4-5 minut), wtedy postoją dłużej.