Cukinia na zimę - robię rok w rok

Znakomita, lekko chrupiąca cukinia! Można dodawać ją do obiadu, kanapek, wędlin, a nawet zajadać samą! Warto więc przygotować większe zapasy!
Składniki na 5-6 słoików 0,5 l:
  • 2,5 kg cukinii (waga przed usunięciem gniazd nasiennych)
  • 5-6 ząbków czosnku
zalewa:
  • 500 ml wody
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 8 goździków
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 i 3/4 szklanki octu 10%
Sposób przygotowania:
1. Cukinię umyć. Jeśli ma mięciutką skórkę - nie obierać, jeśli twardszą - obrać. Następnie pokroić w słupki takiej długości, aby mieściły się w słoiku 0,5 l (gniazda nasienne usunąć). Słupki układać ciasno w czystych, wyparzonych i suchych słoikach. Do każdego słoika dodać ząbek czosnku.
2. Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotować, następnie dolać ocet i gotować jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać nią ogórki. Każdy słoik od razu szczelnie zakręcić. Słoiki pasteryzować przez około 8-10 minut w kąpieli wodnej.