Sałatka z zielonych pomidorów

Pyszny dodatek do obiadów, kanapek czy dań z grilla. Co roku robię zapasy tej sałatki, bardzo nam smakuje!
Składniki na ok. 9 słoików 0,5 l:
  • 3 kg zielonych pomidorów
  • 1,5 kg cebuli
  • 3 łyżki soli
zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 350 g cukru
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić na ćwiartki lub ósemki, a cebulę w pióra. Warzywa przełożyć do dużej miski, posolić, wymieszać i odstawić na całą noc. Rano odlać powstały sok. Składniki na zalewę zagotować, następnie do zalewy dodać warzywa i gotować (mieszając), aż pomidory zmienią kolor. Gorącą sałatkę przekładać do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Od razu zakręcać, nie pasteryzować.