Leczo do słoików na zimę

Co roku robię takie zapasy. Zimą wystarczy podgrzać leczo, dodać podsmażoną kiełbasę z boczkiem i mamy obiad gotowy w kilka chwil. Co za smak!

Składniki:
  • 2 kg cukinii (waga po obraniu i usunięciu nasion)
  • 1,5 kg papryki (mix żółta i czerwona)
  • 1,5 kg cebuli
  • 0,5 kg pomidorów
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 sos pomidorowy z torebki
  • sól, pieprz, przyprawa typu vegeta - do smaku
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Cukinię, papryki i pomidory pokroić w kostkę, a cebule w pióra. Wszystkie warzywa lekko posolić. Cebulę dobrze zeszklić na dużej patelni z rozgrzanym olejem (ok. 10 min), następnie dodać do niej paprykę i dusić razem jeszcze przez ok. 15 minut - do miękkości. Warzywa przełożyć do dużego garnka.
2. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć teraz cukinię (ok. 10-15 min). Gdy zmięknie, dołożyć ją do garnka z cebulą i papryką. Warzywa podlać odrobiną wody i przez ok. 10 minut dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie na rozgrzanym oleju podsmażyć pomidory, po czym je też dodać do garnka. Całość wymieszać. 
3. Z garnka odlać do rondelka ok. 1 szklankę powstałego z duszących się warzyw soku. Do ostudzonego soku dodać sos z torebki oraz koncentrat pomidorowy, wymieszać i wlać z powrotem  do garnka z duszącymi się warzywami. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. 
4. Gorące leczo przekładać do słoików i od razu zakręcać. Pasteryzować przez ok. 15 minut.