Pieczone na rumiano młode ziemniaczki

Doskonałe do mięs z grilla, obiadu lub zsiadłego mleka. Po prostu najlepsze! Szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, pysznie doprawione.

Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1/4 kostki masła
  • 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
  • przyprawa do ziemniaków
  • 1/2 pęczka koperku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć (nie obierać) i gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut (od momentu zagotowania). Następnie ziemniaki odcedzić i każdy przekroić na pół. Do ciepłych ziemniaków dodać masło, zioła prowansalskie i przyprawę do ziemniaków (do smaku). Wszystko lekko zamieszać, aby masło wraz z przyprawami rozprowadziło się na ziemniakach. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, funkcja termoobieg. Przed podaniem ziemniaczki posypać drobno posiekanym koperkiem.