Sałatka krokusowa

Ten świetny przepis dotarł do mnie drogą pantoflową. Mama koleżanki robi tę sałatkę bardzo często. Już wiem, że będzie miała stałe miejsce też w moim menu! Idealna na kolację, syci ale nie czuję się po niej ciężko.

Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 pomidory
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 200 g szynki
  • 4 jajka na twardo
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • pęczek szczypiorku
  • 6 łyżek majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Pomidory pokroić w kostkę, a cebulę w drobną kosteczkę. Połączyć je ze sobą i wymieszać. Szynkę pokroić w kostkę, ser utrzeć na dużych oczkach tarki, szczypiorek posiekać. Jajka obrać, oddzielić żółtka od białek. Białka pokroić w kostkę, a żółtka drobno zetrzeć na tarce. Majonez doprawić do smaku solą i pieprzem. 
2. W przezroczystej salaterce układać składniki warstwami wg kolejności (od dołu): pokruszony twaróg, pomidory z cebulą, białka - na nich rozsmarować 3 łyżki majonezu, następnie szynka, żółty ser - na nim reszta majonezu. Wierzch sałatki udekorować szczypiorkiem oraz żółtkami.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam, sałatka pyszności polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. PIĘKNIE SIĘ PREZENTUJE NA STOLE, GOŚCIE ZACHWYCENI:)

    OdpowiedzUsuń