Ciasto Faraona

Ale smaczne! Muszę przyznać, że sama zjadłam prawie całą blaszkę. Dla innych zostało na spróbowanie :) Pierwszy raz robiłam ciasto z daktylami i zaskoczyło mnie to, jakie jest pyszne. Do kawy, herbaty, można też podawać z kulką lodów waniliowych.
Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g suszonych daktyli
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego, zamieszać i odstawić na 10 minut.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ucierać aż powstanie gładkie ciasto (na razie będzie gęste). Do ciasta dodać daktyle wraz z wodą, w której się moczyły. Dokładnie wymieszać wszystko łyżką.
3. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 45-50 minut (do "suchego patyczka"). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: