Błyskawiczny w przygotowaniu rodzinny posiłek. Doskonały, gdy kończą nam się pomysły na obiad lub kolację. Takie zapiekanki każdy zje ze smakiem!
Składniki:
- 3 półbagietki (lub 2 długie bagietki)
- 200 g pieczarek
- 150 g żółtego sera
- 200 g ulubionej kiełbasy
- pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- ketchup
Sposób przygotowania:
1. Pokrojone pieczarki poddusić na odrobinie masła, ostudzić i odsączyć. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, kiełbasę pokroić na paseczki, szczypiorek posiekać. Składniki połączyć w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 łyżki majonezu. Farsz doprawić do smaku, wymieszać.
2. Na blachę z papierem do pieczenia położyć przekrojone wzdłuż na pół bagietki. Na każdą nałożyć farsz. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Podawać na ciepło, polane ketchupem.
Te zapiekanki sa przepyszne !!!!!!
OdpowiedzUsuńAleż dobre, robię je bardzo często.
OdpowiedzUsuńZapiekanki okazały się hitem. Są soczyste i mega smaczne a dodatek czosnku zastępuje sos czosnkowy. Po prostu SZTOS!!! Przepis zapisany w ulubionych 😏
OdpowiedzUsuńTak robię je często nawet dzisiaj
OdpowiedzUsuńJESTEM BABCIĄ I WNUKI CZĘSTO PROSZĄ WŁAŚNIE O TE ZAPIEKANKI.
OdpowiedzUsuń