Zapiekanki rodzinne

Błyskawiczny w przygotowaniu rodzinny posiłek. Doskonały, gdy kończą nam się pomysły na obiad lub kolację. Takie zapiekanki każdy zje ze smakiem!

Składniki:
  • 3 półbagietki (lub 2 długie bagietki)
  • 200 g pieczarek
  • 150 g żółtego sera
  • 200 g ulubionej kiełbasy
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • ketchup 


Sposób przygotowania:
1. Pokrojone pieczarki poddusić na odrobinie masła, ostudzić i odsączyć. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, kiełbasę pokroić na paseczki, szczypiorek posiekać. Składniki połączyć w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 łyżki majonezu. Farsz doprawić do smaku, wymieszać. 
2. Na blachę z papierem do pieczenia położyć przekrojone wzdłuż na pół bagietki. Na każdą nałożyć farsz. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Podawać na ciepło, polane ketchupem.

5 komentarzy:

  1. Te zapiekanki sa przepyszne !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ dobre, robię je bardzo często.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanki okazały się hitem. Są soczyste i mega smaczne a dodatek czosnku zastępuje sos czosnkowy. Po prostu SZTOS!!! Przepis zapisany w ulubionych 😏

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak robię je często nawet dzisiaj

    OdpowiedzUsuń
  5. JESTEM BABCIĄ I WNUKI CZĘSTO PROSZĄ WŁAŚNIE O TE ZAPIEKANKI.

    OdpowiedzUsuń