Błyskawiczne ciasto z jabłkami

Dla tych, co cenią szybkie i sprawdzone przepisy. Jest miękkie i wilgotne, idealne do kawy lub mleka. Moja rodzina uwielbia takie ciasta.

Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania wierzchu


Sposób przygotowania:
Jabłka obrać (usunąć gniazda nasienne) i pokroić w ósemki. Jajka utrzeć mikserem z cukrami na puszystą masę. Nadal miksując, dolać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy miksując na najniższych obrotach (niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitej konsystencji). Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć kawałki jabłek. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.