Ciasto Pawie oczko

Tym ciastem już nie raz zaskoczyłam gości! Jest przepyszne i efektownie wygląda. Dobre na wszelkie rodzinne uroczystości lub święta

Składniki:
  • forma 24x24 cm
  • 400 g śmietanki 30% lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ok. 200 g jasnych herbatników
  • ciastka dr Gerard kremówki dekorowane - 9 szt 
  • polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 1 tabliczka białej czekolady

Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć herbatniki. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie, stopniowo, dodawać schłodzony mascarpone. Ubijać do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć na herbatniki. Na masie ułożyć kremówki dr Gerard i lekko docisnąć. Ciastka przykryć resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką i przykryć warstwą herbatników.
2. Przygotować polewę: czekoladę połamać i połączyć w rondelku z mlekiem. Rozpuszczać na małym ogniu, ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewą zalać wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na całą noc.





1 komentarz:

  1. No i mam już nowe cisto na Święta, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń