Kruchy jabłecznik z bezą

Zrobiłam to ciasto dla gości i zjedli je z ogromną przyjemnością. Naprawdę udane, przygotowane wg starego przepisu mamy.

Składniki:
  • forma 35x24 cm
  • ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • cynamon
    ciasto:
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 0,5 szklanki cukru
    • szczypta soli
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 żółtek
    • 200 g masła
    beza:
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania:
    1. Z wymienionych składników zagnieść na stolnicy ciasto. Podzielić je na 2 części, jedną włożyć na 1 h do lodówki, drugą na 1 h do zamrażarki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Po upływie 1 h ciasto z lodówki wyjąć, rozwałkować i równomiernie rozłożyć na dnie formy. Jabłka obrać (pozbyć się gniazd nasiennych) i pokroić na ósemki. Kawałki jabłek ułożyć ciasno na cieście i oprószyć cynamonem. 

    2. Przygotować bezę: białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Pianę przełożyć na jabłka. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach. Szybko i równomiernie rozsypać na pianę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut.






    4 komentarze:

    1. Właśnie dziś upiekłam, cała moja rodzinka się zachwyca i na jutro nic nie zostanie, pyszszności :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Piekę bardzo podobny i polecam ten przepis.

      OdpowiedzUsuń
    3. Zawsze wychodzi, piekę 30 min. w 180 st.

      OdpowiedzUsuń
    4. Czy zamiast jabłek można mus jabłkowy

      OdpowiedzUsuń