Kopytka z serem - mój sprawdzony przepis

Zawsze wychodzą miękkie i smaczne. Można je podawać na słodko z bułką tartą lub na słono, okraszone duszoną cebulką. W każdej wersji przepyszne!

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (gotować w osolonej wodzie)
  • 250 g twarogu tłustego
  • 1 jajko
  • mąka pszenna (trochę ponad 1 szklanka)
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:
1. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć na stolnicę i uformować na kształt koła. 1/4 część ziemniaków odsunąć na chwilę na bok, a w ich miejsce nasypać mąkę - tyle mąki, aby wypełnić puste miejsce koła (patrz: zdjęcie). Do składników dodać z powrotem resztę ziemniaków, jajko, szczyptę soli oraz zmielony twaróg. Zagnieść ciasto (krótko - tylko do połączenia składników). 
2. Stolnicę podsypać lekko mąką. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich wałeczki. Wałki kroić na ukos w ok. 2 cm grubości kluski.


3. W dużym garnku zagotować wodę. Kopytka wrzucać na wrzątek, gotować na wolnym ogniu, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu gdy wypłyną, gotować jeszcze przez 2-3 minuty. Gotowe kluski wyłowić za pomocą łyżki cedzakowej





2 komentarze:

  1. Kluseczki gotowałam wczoraj wg waszego przepisu, dzieciaki się zajadały, polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim domu, też uwielbiamy takie kopytka z dodatkiem sera.

    OdpowiedzUsuń