Domowy chleb, który zawsze się udaje

Chleb pięknie wyrasta, jest pyszny i miękki z lekko chrupiącą skórką. Z tego prostego przepisu korzystam na okrągło. 

Składniki:
  • 700 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 płaskie łyżki soli
dodatkowo: odrobina masła, garść bułki tartej


Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w cukrze. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w dużej misce, wymieszać, wyrobić dłońmi ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.



2. Piekarnik nastawić na 220 stopni i na chwilę włożyć do środka naczynie żaroodporne, aby się zagrzało. Następnie dno naczynia posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia i uformować je rękami na owalny kształt (żeby się nie przyklejało, dłonie posypać mąką, wierzch ciasta też).
3. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200 stopni. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką i wstawić do środka na 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 min





VIDEO: