Składniki:
Sposób przygotowania:
- 700 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 500 ml ciepłej wody
- 2 płaskie łyżki soli
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuścić w cukrze. Wszystkie składniki na ciasto połączyć w dużej misce, wymieszać, wyrobić dłońmi ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.
2. Piekarnik nastawić na 220 stopni i na chwilę włożyć do środka naczynie żaroodporne, aby się zagrzało. Następnie dno naczynia posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia i uformować je rękami na owalny kształt (żeby się nie przyklejało, dłonie posypać mąką, wierzch ciasta też).
3. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200 stopni. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką i wstawić do środka na 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 min
2. Piekarnik nastawić na 220 stopni i na chwilę włożyć do środka naczynie żaroodporne, aby się zagrzało. Następnie dno naczynia posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przełożyć do naczynia i uformować je rękami na owalny kształt (żeby się nie przyklejało, dłonie posypać mąką, wierzch ciasta też).
3. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 200 stopni. Naczynie z ciastem przykryć pokrywką i wstawić do środka na 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 min
VIDEO:
Bardzo smakuje mi ten chlebek.
OdpowiedzUsuńPiekłam już kilka razy, super przepis
OdpowiedzUsuń