Pełna smaku zupa dyniowa

Świetny przepis na aromatyczną zupę krem z dyni! Smaczna - to mało powiedziane - jest przepyszna! Wszyscy chwalą :)
Składniki:
  • 1 dynia średniej wielkości
  • 6-8 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • nieduży korzeń pietruszki
  • pół cebuli
  • nieduży por
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 50 g masła
  • 1 liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 kostki rosołowe (lub bulionu warzywnego)
  • pół łyżeczki curry 
  • sól, pieprz, przyprawa typu vegeta



Sposób przygotowania:
1. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półtalarki, pora na talarki. Dynię, cebulę i pora doprawić vegetą, poddusić na patelni z masłem do miękkości (5-10 minut). Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę na talarki.
2. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać wodą (wody tyle, żeby przykryła warzywa, nieco ponad ich poziom). Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kostki rosołowe, curry oraz sól i pieprz do smaku. Gotować około pół godziny (aż warzywa zmiękną). Z zupy wyjąć liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Dodać dwa ząbki czosnku. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z grzankami lub bagietką czosnkową.







1 komentarz: