Truskawki odszypułkować, umyć i przerzucić do dużego garnka. Wedle upodobania - truskawki rozgnieść lub zblendować na mus. Następnie dosypać cukier i dżemfiksy, zamieszać. Postawić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodać szczyptę kwasku cytrynowego (pozwoli zachować piękny kolor truskawek) i zamieszać. Gorący dżem przelewać do czystych, wyparzonych i suchych słoików, od razu zakręcać.
Polecane przepisy
- To zdecydowanie jeden z moich ulubionych sposobów na przetwory z ogórków. Świetny dodatek
- Strzał w 10! Zawsze się sprawdzają - na święta, domowe imprezy i wszelkie spotkania przy
- Niesamowicie pyszna, lekko chrupiąca dynia. Sprawdzi się znakomicie jako dodatek do
- Przepis znaleziony w zapiskach babci. Miała świetny pomysł na młodą fasolkę szparagową!
Dżem z truskawek super na zimę, najbardziej lubię do owsianki, twarogu czy właśnie do kanapek. My w tym roku mieliśmy wysyp truskawek także mamy część zamrożonych, a z reszty właśnie zrobiliśmy dżem :)
OdpowiedzUsuńPodobny robię co roku, robi się szybko i jest bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń