Domowy dżem truskawkowy od mamy

Pyszny dżem z truskawek do domowej spiżarni. Idealny na kanapki lub do naleśników. Sprawdzony i prosty przepis od mojej mamy
Składniki:
  • 2,5 kg truskawek
  • 600 g cukru
  • 2 dżemixy
  • szczypta kwasku cytrynowego


    Sposób przygotowania:
    Truskawki odszypułkować, umyć i przerzucić do dużego garnka. Wedle upodobania - truskawki rozgnieść lub zblendować na mus. Następnie dosypać cukier i dżemfiksy, zamieszać. Postawić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec dodać szczyptę kwasku cytrynowego (pozwoli zachować piękny kolor truskawek) i zamieszać. Gorący dżem przelewać do czystych, wyparzonych i suchych słoików, od razu zakręcać.






    1 komentarz:

    1. Dżem z truskawek super na zimę, najbardziej lubię do owsianki, twarogu czy właśnie do kanapek. My w tym roku mieliśmy wysyp truskawek także mamy część zamrożonych, a z reszty właśnie zrobiliśmy dżem :)

      OdpowiedzUsuń