Domowe drożdżówki z serem

Pachnie nimi w całym domu! Słodkie drożdżówki, za którymi każdy przepada. Świetne na śniadanie lub do pracy.
Składniki na 6 szt:
Rozczyn:
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 10 g miękkiego masła
  • 1 małe żółtko


Sposób przygotowania:
1. Drożdże wymieszać z cukrem, mąką i lekko podgrzanym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie zacząć przygotowywać ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, roztopione masło i roztrzepane widelcem jajko (odrobinkę jajka zostawić sobie na koniec do posmarowania ciasta przed pieczeniem). Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić dłońmi ciasto. Zrobić z niego kulę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
2. Przygotować nadzienie: ser zmielić przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć mikserem.


3. Stolnicę podsypać mąką i z wyrośniętego ciasta zrobić wałek. Podzielić go na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Na środku placków ułożyć nadzienie serowe, a brzegi posmarować resztką jajka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej drożdżówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.