Wyśmienite ciasto drożdżowe

Duża blacha przepysznego ciasta dla całej rodziny. Przepis dla każdego, bo bajecznie prosty, a ciasto pięknie wyrasta za każdym razem!
Składniki:
forma 37x22
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 szklanek mąki
  • 5 rozbitych widelcem jajek
  • 1 szklanka oleju
  • szczypta soli
  • 2 garście rodzynek
    kruszonka:
    • 50 g mąki
    • 50 g masła
    • 50 g cukru
    Sposób przygotowania:
    1. W rondelku umieścić mleko, cukry i rozkruszone drożdże, odrobinę podgrzać na ogniu mieszając, żeby składniki się rozpuściły. Przelać do dużego garnka. Dodać mąkę, rozbite widelcem jajka, olej i szczyptę soli. Nie mieszać! Garnek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
    2. Po 3 godzinach ciasto rozrobić rękoma (w garnku), a następnie wyłożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wymieszać dłonią w misce, aż powstaną grudki. Wierzch ciasta posypać rodzynkami i kruszonką. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

    15 komentarzy:

    1. Przepis na ciasto drożdżowe wyglada fajnie . chyba zrobię. Dziekuję

      OdpowiedzUsuń
    2. Wygląda super. Warto spróbować upiec.

      OdpowiedzUsuń
    3. tez chetenie zrobie...wyglada wysmienicie :) ylko napisac co tzn "rozbic" i prosze o wymiary blachy.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Hej, forma podana jest na samym początku- forma 37x22
        A "rozbic" to rozumiem, że chodzi Ci o słowo z przepisu ROZROBIĆ- czyli rozgnieść, zagnieść, doprowadzić do równomiernej konsystencji ciasto. Smacznego.

        Usuń
      2. Bardzo dziekuje za odpowiedz :)...rzeczywiscie forma podana...ja guła nie zauwazyłam :).....pozdrawiam serdecznie :)

        Usuń
      3. Nie ma problemu. Również pozdrawiam! I jeszcze raz smacznego!

        Usuń
    4. Uwielbiam ten placek i nie ma opcji, zawsze wychodzi :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Witam,jakiej mąki użyć najlepiej?

      OdpowiedzUsuń
    6. Ja takie ciasto piekę w keksówkach. Lubię małe kromki.

      OdpowiedzUsuń
    7. Dzień doby. Jaka pojemność ma szklanka u pani

      OdpowiedzUsuń
    8. Robię co jakiś czas zawsze wychodzi!!! Super prosta i szybka drożdzówka! Rewelacja

      OdpowiedzUsuń