Kotlety siekane z pieczarkami

Super pomysł na rodzinny obiad! Rewelacyjne kotlety z kurczakiem, pieczarkami, papryką i żółtym serem. Miękkie i soczyste. Raj dla podniebienia!
Składniki:
  • filet z piersi kurczaka (ok. 500 g)
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 nieduża cebula 
  • 2 garście utartego sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • olej
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka posiekać w kostkę lub na cienkie paseczki. Pokrojone w kostkę pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do miękkości. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni z olejem.  Paprykę również pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju, aż zmięknie.

2. W dużej misce połączyć kurczaka, odsączone pieczarki, cebulę i paprykę, dodać żółty ser. Następnie wbić 4 jajka, dodać mąkę i majonez. Całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi).
3. Ciasto kotletowe nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Należy pamiętać, by kotlety nie były zbyt grube, wtedy na pewno w środku się usmażą. Podawać z ziemniakami/ryżem i surówką.

5 komentarzy:

  1. już wiem co będzie jutro na obiad :))

    OdpowiedzUsuń
  2. to niedzielny obiad mamy z głowy! Dzięki za przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy bym na to nie wpadł. Z fileta to co najwyżej "schabowy".

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Ciekawe jak by smakowały z sosem meksykańskim :)

    OdpowiedzUsuń