Ciasto mojej Mamy

Wyśmienite ciasto! Pyszna masa budyniowa z dużymi kawałkami brzoskwiń.
Idealne na spotkanie z rodziną lub znajomymi.
Składniki:
  • forma: ok. 23x35 cm
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • duża puszka brzoskwiń ok. 800g
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
  • kostka masła 250 g
  • cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni, na ok. 30-40 minut.
2. Do garnka wylać zalewę z puszki z brzoskwiami i uzupełnić wodą tak, by otrzymać 1 l płynu. Dodać 3 łyżki cukru, zamieszać. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim dwa budynie. Resztę płynu doprowadzić do wrzenia, wlać rozpuszczony budyń i ugotować. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, wymieszać, następnie dodać masło pokrojone w kostkę i rozpuścić w masie, mieszając. Całość odstawić w chłodne miejsce. Pokrojone na kawałki brzoskwinie dodać do ostudzonej masy.
3. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć masą. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Czy maslo rozpuści się w masie czy lepiej utrzeć

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobiłam. Tak smacznego ciasta dawno nie jadłam. Dodatkową zaletą jest to, że jest bardzo łatwe w wykonaniu. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto super na wierzch dałam ubitą śmietanę

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam na Wielkanoc. Wszyscy chwalili. Bardzo fajne ciasto i długo można je przechować.

    OdpowiedzUsuń