Ciasto mojej Mamy

Wyśmienite ciasto! Pyszna masa budyniowa z dużymi kawałkami brzoskwiń.
Idealne na spotkanie z rodziną lub znajomymi.
Składniki:
  • forma: ok. 23x35 cm
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • duża puszka brzoskwiń ok. 800g
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe/pomarańczowe
  • kostka masła 250 g
  • cukier puder do posypania wierzchu
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni, na ok. 30-40 minut.
2. Do garnka wylać zalewę z puszki z brzoskwiami i uzupełnić wodą tak, by otrzymać 1 l płynu. Dodać 3 łyżki cukru, zamieszać. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim dwa budynie. Resztę płynu doprowadzić do wrzenia, wlać rozpuszczony budyń i ugotować. Do gorącego budyniu wsypać 2 galaretki, wymieszać, następnie dodać masło pokrojone w kostkę i rozpuścić w masie, mieszając. Całość odstawić w chłodne miejsce. Pokrojone na kawałki brzoskwinie dodać do ostudzonej masy.
3. Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół i przełożyć masą. Wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Czy maslo rozpuści się w masie czy lepiej utrzeć

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam. Tak smacznego ciasta dawno nie jadłam. Dodatkową zaletą jest to, że jest bardzo łatwe w wykonaniu. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń