Składniki:
- 2 kg kapusty
- 1,30 kg ogórków gruntowych
- 1,30 kg zielonych pomidorów
- 90 dag marchwi
- 60 dag cebuli
- 12 dag soli
- 1 szklanka cukru
- 1 butelka octu 10% (0,5 l)
1. Kapustę i obrane ogórki poszatkować. Pomidory pokroić w ósemki, cebule w pół-talarki, marchew zetrzeć na grubej tarce.
2. Wszystkie składniki połączyć w dużym garnku, zasypać solą i cukrem i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Następnie całość zalać butelką octu, nie mieszać, odstawić na 2 godziny.
3. Garnek ustawić na ogniu, całość zagotować, mieszając. Gorącą sałatkę przekładać do czystych i suchych słoików. Nie wymaga pasteryzacji.
2. Wszystkie składniki połączyć w dużym garnku, zasypać solą i cukrem i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Następnie całość zalać butelką octu, nie mieszać, odstawić na 2 godziny.
3. Garnek ustawić na ogniu, całość zagotować, mieszając. Gorącą sałatkę przekładać do czystych i suchych słoików. Nie wymaga pasteryzacji.
smak lata w słoiku;)
OdpowiedzUsuń