Sałatka na zimę

Przepis na znakomitą sałatkę do słoików. Kapusta, ogórki, marchew, cebula i pomidory. Idealny zestaw witamin w zimie!
Składniki:
  • 2 kg kapusty
  • 1,30 kg ogórków gruntowych
  • 1,30 kg zielonych pomidorów
  • 90 dag marchwi
  • 60 dag cebuli
  • 12 dag soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 butelka octu 10% (0,5 l)
Sposób przygotowania:
1. Kapustę i obrane ogórki poszatkować. Pomidory pokroić w ósemki, cebule w pół-talarki, marchew zetrzeć na grubej tarce.
2. Wszystkie składniki połączyć w dużym garnku, zasypać solą i cukrem i dokładnie wymieszać (najlepiej rękoma). Następnie całość zalać butelką octu, nie mieszać, odstawić na 2 godziny.
3. Garnek ustawić na ogniu, całość zagotować, mieszając. Gorącą sałatkę przekładać do czystych i suchych słoików. Nie wymaga pasteryzacji.

1 komentarz: