Ciasto last minute


Dla zabieganych! Ekspresowe pyszne ciasto z czekoladową niespodzianką. Po prostu pyszne!
Składniki:
  • herbatniki, ok. 16 sz.
  • 0,5 l śmietanki 30% lub 36% 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 0,6 l wrzątku
  • małe czekoladowe jajka, ok. 16 szt.
  • kolorowa posypka do posypania wierzchu
  • forma: 24x24 cm
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wyłożyć herbatnikami. Galaretki rozpuścić 0,5 l wrzątku, pozostawić do ostudzenia.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dolewać powoli całkowicie ostudzoną (ale płynną) galaretkę, ubijać do połączenia składników. Masę wstawić na chwilę do lodówki, aby lekko zaczęła tężeć.
4. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Powciskać czekoladowe jajka (w takich odstępach, by po pokrojeniu ciasta w każdej porcji znajdowało się jajko) i szybko przykryć je resztą masy. Wierzch wyrównać łyżką.
5. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie stężało. Przed podaniem oprószyć posypką.

Złap swoją niespodziankę!

5 komentarzy:

  1. Witam a czy mogą być, piszkopty podłużne zamiast herbatników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli nie masz pod ręką herbatników, mogą być biszkopty. Pozdrawiam,

      Usuń
  2. Nigdy nie wpadłabym na taki przepis. Wygląda pysznie i zapewne tak smakuje. Na pewno chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń